Хипнотерапия

Хипнотерапия е терапевтична практика, която се използва за психотерапевтични цели, като чрез хипнотични техники се помага на клиента или пациента да достигне трансово състояние.

Ползи от хипнотерапия

Транс с хипнотерапия: Промяна и самооткритие

Трансовото състояние, по време на хипнотерапия, в което изпада човек е подобно на това, когато сте погълнати от филм, книга, музика или гледка, стеснява ви се съзнанието, вие сте погълнати от настоящето и силно фокусирани.

В подобно състояние сте сутрин, когато се събудите или в моментите преди да заспите. В състояние на хипнотичен транс, човек лесно се подава на внушение, защото критичното му мислене е отслабено.

Обученият хипнотерапевт използва това състояние за да помогне на клиента да се обърне навътре към себе си, да осъзнае своите ресурси и да ги използва да за да подобри състоянието си.

По този начин може да се постигне желана промяна в поведението, регулация на мисли, чувства, емоции и импулси. Облекчаване на болка и подобряване на психофизиологическият баланс, като цяло.

Въпреки че резултатите могат да варират от човек на човек, има няколко ключови фактора, които играят роля за ефективността на хипнотерапията:

 Един от най-важните фактори е готовността на пациента да участва активно в терапевтичния процес. Когато пациентът е отворен и сътрудничеството между него и хипнотерапевта е добро, постигането на желаните резултати става по-вероятно.

 Квалификацията, опитът и уменията на хипнотерапевта са от съществено значение. Един компетентен и опитен хипнотерапевт може да насочи пациента и да предложи подходящи техники за работа с конкретните проблеми.

Оценката на проблема и планирането на хипнотерапевтичния процес са важни стъпки. Това включва изясняване на целите, определяне на подходящите техники и проследяване на прогреса на пациента.

Интересувате се от услугата?

Запазете час за Хипнотерапия

Заповядайте да поговорим на живо в моя кабинет в гр. Варна или онлайн, ако нямате възможност да дойдете на място. 

Изберете удобен за Вас час и вид терапия в SUPERDOC.

Хипнозата: От хилядолетията до съвременната практика

Макар хипнозата и хипнотерапията да се използва от хилядолетия, тя официално е призната от Американската психологическа и медицинска асоциация през 1958 г.

От тогава насам здравните институции в цял свят е препоръчват за множество психични и физически проблеми, най-вече свързани с хронична болка.

Хипнотерапията: Пътят към успех и благополучие

Ползи от хипнотерапия
Хипнотерапията в повечето случаи е придружаваща или допълнителна форма на терапия, с някой изключения. Това означава, че тя се използва като допълнително лечение заедно други психологически или медицински терапии. Хипнотерапия може да се прилага при:
стрес
– пристъпи на паника
– посттравматично стресово разстройство
– фобии
– зависимости
– сексуални дисфункции
– обсесивно компулсивно разстройство
– подобряване на съня
– разстройство на настроението
– разстройство на съня
– лоши навици
и др.
Хипнотерапията успешно действа и при психосоматични здравословни проблеми като:
– храносмилателни разстройства
– кожни заболявания
и др.
При хора с алергии към упойки, хипнозата може да се използва за естествен анестетик, при раждане, зъболекарски интервенции.

Структура на хипнотерапевтичен сеанс

Терапевтичните сесии са с продължителност от около 50мин. Като структурата е следната:
– кратка дискусия
– отпускане, или навлизане в хипноза
– хипнотичен транс, при който се извърша необходимите внушения и работа с вътрешният свят на клиента
– излизане от състояние на хипноза

Ще стана ли подвластен на хипнотерапевта си?

Често срещано притеснение у хората е дали по време на хипнотерапия, ще бъде извлечена и използвана информация срещу тях, както и да не би да бъдат принудени да правят нещо против волята си. Всъщност въпреки отпуснатото състояние и лесна внушаемост, човек все пак остава в съзнание и осъзнаване на случващото се, така че не може да бъде направено нещо против волята му.

Какво е най-лошото, което може да се случи по време на хипнотерапия?

Най-лошото е хипнотерапевта да изпусне състоянието ви на транс и то да премине в сън, което означава, че съзнанието ви изключва и терапевта не може да работи със внушенията си и се нарушава ефективността.

Открийте вътрешното си спокойствие

Искате да промените някои нежелани навици или да се освободите от стреса и тревожността? Запазете своя час за хипнотерапия сега и открийте потенциала на подсъзнанието си!