Как да се справим със стреса?

Ето как да се справим със стреса чрез изпитани практики които водят до подобряване нивата на психическо здраве

Близо 80% от възрастните у нас, казват, че ежедневно изпитват стрес и безпокойство. В рамките на ресурсите на човек за справяне със стреса, той би бил полезен, като ни кара да се мобилизираме и развиваме. 

Но когато прекомерният стрес, или така наречен „дистрес“ започне да атакува редовно човек, има риск от последствия за неговото здраве. Всъщност ние сме много устойчиви на стрес, благодарение на устойчивостта и адаптивността ни, сме оцелели до днес.

Никой не е застрахован от стрес и безпокойство, света се развива изключително бързо и изискванията на средата към нас, стават все по-сложни. Именно поради тази причина е добре да имаме способи за справяне и неутрализиране на вредните последствия от него.

Как да се справим със стреса чрез физическа активност

Физическата активност, е може би едно от най-добрите неща, които може да включите към вашата програма за справяне със стреса. Макар да ви изглежда парадоксално, стресиране физически на тялото, облекчава психическият стрес.

При стрес, се отделя енергия и хормони. Тялото преминава в режим, който го подготвя за бягство или битка, а ние рядко правим някои от тези неща, поради факта, че стресът може да е по телефона, на компютъра или в офиса.

как-да-се-справим-със-стреса-иван-скипарнов-картинка- (1)
как-да-се-справим-със-стреса-иван-скипарнов-картинка- (16)

За да неутрализираме тази акумулирана енергия, ние трябва да имаме физическа активност в нашето ежедневие, и то не само разходка, а и малко по-интензивни упражнения.

Ползите са най-силни, когато тренирате редовно. Хората, които спортуват са, имат по-ниско ниво на тревожност, от тези, които не спортуват!

Причините поради които спортуващите са по устойчиви на стрес е, че физическата активност, балансира отделянето на кортизол, който се отделя при стрес.

При спорта се стимулира отделянето на ендорфин и други хормони от рода на опиоидите, които стимулират доброто настроение и работата на мозъка.

Добрият сън, е друг редуктор на стреса, а именно, когато сме много стресирани сънят се нарушава. След спорта активно се отпуска нервната система и мускулатурата, което спомага за цялостно успокоение и сънят се подобрява.

При редовни спортни занимания, се подобрява вашето самочувствие и увереност, предвид това, че се грижите за себе си и тялото си, от което и усещането за благополучие.

Как да се справим със стреса?

Как да се справим със стреса, приемайки хранителни добавки и билки?

 

01.

Маточина:

лесно се намира и е достъпна, нейният ефект срещу тревожност е доказан.

02.

Валериан:

коренът от валериан спомага за добър сън, поради успоковащият си ефект.

03.

Зелен чай:

той съдържа много полифенолни антиоксиданти, които осигуряват ползи за здравето. Той може да намали стреса и безпокойството, като спомага за увеличаването нивата на серотонин.

Ако сърцето започне да бие лудо, завие ви се свят и се страхувате от кучето, въпреки, че няма такова, вие изпитвате паника.

04.

Омега 3 мастни киселини:

експеримент върху студенти е доказал, че редовният прием на Омега -3 намалява мастни киселини симптомите на тревожност.

Добрите хранителни навици, и умереното хранене спомагат за регулиране на теглото и по-добра обмяна на веществата, което влияе на всички процеси в тялото.

Как да се справим със стреса като използваме записки

как-да-се-справим-със-стреса-иван-скипарнов-картинка- (2)
  • Един от добрите навици, които е нужно да си създадете, като превенция срещу стрес, е да си записвате задачите, така мозъкът ви се освобождава от товар.
  • Записвайте си чувствата, относно дадени събития и преживявания. Това ще подреди главата ви и ще ви помогне да станете по-осъзнати за това през какво преминавате.
  • Вечер преди лягане си записвайте задачите и плана за следващият ден, така съзнанието ви се освобождава и ще спите по-лесно.

Време с близките хора

Виждайте се с хора които ви карат да се чувствате добре. Не се притеснявайте да отказвате на хора, с които не се чувствате на място.

Да бъдеш с приятели или семейството, дава усещане за принадлежност и ценност, което може да помогне в трудни моменти.

Прекарването на време с близки и приятели стимулира производството на окситоцин, което е естествено средство за борба със стреса.

Стремежът ни към близки взаимоотношения се нарича и сближаване в също инстинктивно заложен у нас, като се явява обратен на реакцията ни за спасение, на която реагира организма при стрес – „бий се или бягай“.

как-да-се-справим-със-стреса-иван-скипарнов-картинка- (8)

Проучванията доказват, че хората са по-малко социални връзки са по-склонни към депресия и стрес.

  • Смейте се
  • четете вицове
  • гледайте забавни предавания и филми
  • ходете на комедийни представления

 

Смехът, чувството за хумор и самоиронията са висши и полезни механизми на психиката, чрез които вътрешният ни свят става далеч по цветен и приятен.

Как да се справим със стреса, използвайки думичката „не“

Не всичко, което ви се случва в живота е под ваш контрол, в голяма степен има неща, които зависят именно от вас.

Отказването на ангажименти, които ви натоварват много, отказването от хора, които не ви носят положителни емоции са все неща, които можете да промените във вашият живот.

Естествено, че не всичко върви по-мед и масло и не можем да се скриете от всички трудности. Но се замислете, дали всичко, което вършите и хората, с които поддържате контакт, не са именно неща, от които можете да се освободите, но не го правите по навик.

Не отлагаме важни решения, срещи, разговори и важна работа

Това че в бъдеще ви предстои нещо важно за решение, ще ви държи под напрежение.

Решавайте проблемите си навреме, така ще започнете да усещате, че някой неща са под ваш контрол.

По този начин ще се подобри вашето самочувствие и удовлетвореност.

Как да се справим със стреса чрез хобито си

Отделяне на дори един час на любимо занимание, неутрализира вредното влияние от стресов работен ден.

Опиоидите, които се отделят, след любимо хоби, спомагат за психическия баланс.
Хобито е място, където се откъсваме от всичко и главата се успокоява.

Ако нямате хоби, намерете си, а ако имате едно, си намерете още едно и го развивайте.

Медитация, психотренировка и релаксиращи техники

Да настройвате психичният си свят е нещо, което всеки един трябва да прави, така както настройвате станциите на радиото, можете да настроите вашият мозък да изпитва различни от негативните емоции. Да разговаряте на ум със себе си, не е признак на лудост, това е признак на интелигентност.

Вие можете да успокоите психиката си, можете стимулирате положителните си емоции и можете да се мотивирате и подготвите за най-различни предизвикателства на живота.

Практикувайте медитация, психотренировка и релаксиращи техники, те са необходими в забързаният свят, в който живеем.

Специалист по психично здраве

Този специалист може да бъде психолог, психотерапевт или духовен водач.
Не се доверявайте на всеки, не всеки ще е човекът, който ще ви е от полза. Специалистът по психично здраве ще е човек, който е обучен да помага на хора и да стимулира техният потенциал и благополучие, не бъдете скептични, така както се грижите за физическото си здраве, е добре да се грижите и за психическото.