Спортна психология

„Спортна психология“ е специална област в психологията, която се фокусира върху подобряването на спортните постижения. Психолозите получават специално обучение, което ги подготвя да помагат на спортистите да подобрят физическото и психическото си състояние. Те могат също да работят с треньори, рефери и други хора при които има умствено и физическо натоварване.

Спортните психолози, често използват добре познати техники за консултиране, като когнитивно-поведенческа терапия (КПТ), или другите техники за мотивация с цел подпомагане на клиента да постигне оптимално представяне.

Техниките, изучавани в “Спортна психология”, биха били полезни и в други направления, като група от хора, която работи в екип и биват подложени на голям стрес. Поради тази причина, можете да намерите психолози със спортно направление, които работят дори и с полицията и военнослужещи.

Психолозите, практикуващи спортна психология, могат също да работят с лица, които има проблеми с психичното здраве (тревожност, депресия и др.), или с лица или екипи подложени на натиск от спортни постижения или цели.

Спортна-психология (12)

СПОРТНА ПСИХОЛОГИЯ - как може да бъде полезна

Спортна-психология (4)

Спортните психолози могат да помогнат на спортистите, независимо дали са професионалисти или аматьори да подобрят представянето си. Спортната психология се фокусира върху:

 • Поставяне на цели.
 • Устойчивост на вниманието.
 • Мотивация.
 • Умения с работа в екип.
 • Лидерски умения.
 • Сигнали за умствено прегаряне.

ПОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛИ

Поставянето на цели и постигането им е от ключово значение за оптимални резултати в спортната дейност. Ако целите са предизвикателни и достижими, те дърпат спортиста или екипа напред.

Добре е поставянето на цели да не бъде нереалистично, а на малки порции, защото има риск от демотивация. Същото нещо важи и за екипна работа с спортната дейност.

ОТБОРНИ ЦЕЛИ

Спортна-психология (1)

Отборните цели са много важни в професионалния спорт, защото помагат на съотборниците да работят заедно в синхрон за обща цел. Техниките за поставяне на цели включват:

 • Мотивираща беседа за намиране на вътрешните, индивидуални източници на мотивация.
 • Работа със сътрудничеството в екипа.
 • Използване на техники от Когнитивно-поведенческа терапия за подобряване на вътрешният диалог на спортиста.
 • Насърчаване на треньорите да поддържат мотивацията на отбора чрез похвали и обратна връзка.
 • Работа с увереността и самооценката на лицата от отбора.
 • Техники за елиминиране на разфокусиращи фактори, особено преди състезателна дейност.

КОГНИТИВНО ПОВЕДЕНЧЕСКИ ТЕХНИКИ ЗА СПОРТИСТИ

Широко разпространено вече е използването на когнитивни и поведенчески техники и стратегии, за да помогнат на спортистите да подобрят своя опит, постижения и психическо здраве.

Тези техники могат да помогнат много за подобряване на представянето, мотивацията, управление на стреса, контрол на тревожността или умствена издръжливост.

Работата на спортният психолог, не се ограничава само до това, те помагат за психическото възстановяване след травма, смяна на отбора, сплотяване на отбора, прегаряне и др.

Спортна-психология (10)

Спортна психология - ролята и в спорта

Спортният психолог работи с треньори, родители, спонсори, изпълнители и общо взето всички ангажирани с дейността на състезателя или отбора.

Понякога в спорта се случва да се работи и с психични разстройства, като тревожност, депресия, хранителни разстройства, зависимости.

Тук спортният психолог използва психотерапевтични техники, които помагат на спортиста да подобри едновременно и психичното си състояние и спортните си постижения.

Техники и стратегии за подобряване на спортните изяви

Често използвани техники са автогенна тренировка , визуализация, прогресивна мускулна релаксация, медитативни и дихателни техники, хипноза, когнитивно поведенческа терапия и др. Ролята на спортния психолог е да помогне на спортиста да достигне оптималното си ниво на мотивация, при което постиженията му се подобряват.

Ефективна техника е визуализирането, което е съчетано с автогенна тренировка. Тези техники имат широк спектър за използване, като най-ефективни са, когато се практикуват редовно и непосредствено, преди спорната изява.

Работа с представата, самовнушението или внушение от страна на психолога са мощен инструмент за психическа настройка, които подготвят спортиста и му помагат да намали тревожността и да се елиминират разфокусиращи фактори.

Прогресивната мускулна релаксация е техника за регулиране на възбудата. Упражнение включващи стимулиране и отпускане на различни мускулни групи.

Това помага за понижаване на кръвното налягане, намаляване на тревожността, намаляване на кортизола и други хормони, които се отделят при стрес, което съответно подобрява цялостното представяне на спортиста.

Хипнозата е състояние на отпускане, при което спортиста бива въвеждан в хипноза и чрез техники за внушение, специални послания, се регулират нивата на тревожност и възбуда.

Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е вид психотерапевтично направление в психотерапията, което помага на хората да идентифицират и променят дисфункционалният си модели на мислене, поведение или реакции.

Спортистите могат да се възползват от чудесата, които може да свърши когнитивно-поведенческата терапия.

Ползите, които може да имат изследванията в спортната психология са неоспорими. В световен план, зад всеки един професионален спортист, стои по един или екип от спортни психолози.

Тялото е подвластно на психиката, и колкото и да е подготвен физически един спортист, то психологическият дисбаланс би съботирал неговата изява. Поради тази причина работата на психолога е много важна и отговорна.

Спортна-психология (5)

Искате консултация със спортен психолог?

Запишете си час още сега!

Заповядайте на консултация в моя кабинет в град Варна, или ако ви е по-удобно, можем да се свържем онлайн. Независимо от разстоянието, съм на разположение да ви помогна да подобрите своята спортна изява и да се справите със спортните предизвикателства, пред които сте изправени. Не се чудете – запишете си час още сега и работете по постигането на вашите цели.