ОКР Обсесивно-компулсвино разстройство

Обсесивното-компулсивно разстройство (ОКР) е психично разстройство, което засяга хора от всички възрасти и сфери на живота. Появява се, когато човек се озове в порочният кръг от натрапчиви мисли и ритуални действия, свързани с тях.

Обсесиите са натрапчиви мисли, които предизвикват силни чувства и стремеж към действия. Принудителните действия са свързани с поведение, което е опит да се освободи от напрежението, страданията и манийните мисли, които може да го обземат.

ОКР: Какво точно представляват обсесиите и компулсите?

ОКР-обсесивно-компулсивно-разтройство-иван-скипарнов-снимкаАА (4)

Повечето хора имат обсесивни мисли, или натрапчиво поведение в даден момент от живота си.
Но това не означава, че всички имаме „ОКР“.

За да се постави диагноза ОКР, този цикъл на обсесии и принудителни действия става толкова екстремен, че отнема много време и енергия.

Обсесиите са мисли, образи или импулси, които се появяват отново и отново и човек ги възприема, като извън неговият контрол. Хората с ОКР, не искат да имат такива мисли и ги намират за смущаващи.

 

В повечето случаи хората с ОКР осъзнават, че тези мисли нямат никакъв смисъл. Обсесиите обикновено са придружени от интензивни и неприятни чувства. Те могат да бъдат страх, отвращение, съмнение или усещане, че нещата трябва да се правят по определен начин. 

В контекста на ОКР, манията, или манийните мисли отнемат много време и пречат на други дейности на човек, които много цени. Отчитането до колко тези манийни действия заемат място в ежедневието на човек, определя дали той може да бъде диагностициран с ОКР, или това е негова личностна черта.

 

ОКР-обсесивно-компулсивно-разтройство-иван-скипарнов-снимкаАА (2)

За съжаление изразът ‘обсебен’ е често използван в ежедневието. Тази небрежна употреба на думата, означава, че някой е ангажирал голяма част от вниманието и времето си с нещо или се удивлява от нещо. Но това може да не включва проблемно поведение, напротив, дори го казваме с добро понякога. 

Някой, може да е обсебен от идеята да се научи да свири на китара, но това не му пречи да се срещне на по бира с приятели вечер, да отиде на време на работа, или да приготви вечеря на съпругата си. 

тРЕВОЖНИ МИСЛИ ИЛИ ОКР?

Всъщност хората с ОКР трудно се отдават на този вид обсебвания, тъй като тяхната енергия отива в борба със симптомите на ОКР.

Дори, ако понякога сме обсебени от това да не се разболеем, или да се притесняваме силно за безопасността на любимият човек. Или се чудим дали грешката, която сме направили е катастрофална, това не означава, че тези манийни мисли са задължително симптом на ОКР. 

Всеки един може да има подобни тревожни мисли, то те изчезват след време и не заемат, толкова голяма част от ежедневието. Докато при обсесивно-компулсивно разстройство, тези симптоми заемат голяма част от ежедневието на човека.

Изследванията показват, че повечето хора имат натрапчиви мисли от време на време, но при ОКР тези мисли са изключително обезпокоителни и пречат на ежедневното му функциониране.

ОКР-Обсесивно-компулсивно-разтройство-иван-скипарнов-снимка-1 (2)

Често срещни принудителни действия при ОКР

 

СИМПТОМИ ПОКАЗВАШИ ПРИЗНАЦИ НА ОКР:

01.

Повтарящи се:

– Четене или пренаписване

– Повтаряне на рутинни дейности (влизане, или излизане през врата, събуване и обуване на гащи, сядане и ставане от стол

– Повтарящи се движения на тялото (почукване, докосване, мигане)

– Повтаряне на действия в определена бройка за късмет, или за да не се случи нещо лошо (завъртане три пъти за късмет, преди да излезете от вратата)

02.

Проверка:

– Проверка, че не сте или няма да навредите на другите

– Проверка, че не сте си или няма да си навредите

– Проверка, че не се е случило нищо страшно

– Проверка, че не сте сгрешили

– Проверка на някой части от тялото, или физическото състояние

03.

Измиване и почистване

– Измиване на ръцете прекомерно или по определен начин

– Прекомерно душене, къпане, миене на зъби, постригване или тоалетни занимания

– Прекомерно почистване на домакински и други предмети

– Правене на неща, целящи избягване контакт със замърсители

04.

Принудителни мисли или умствени действия:

– Психичен преглед на събитията за предотвратяване на вина (за себе си, или предотвратяване на ужасни събития)

– Молитви за предотвратяване на наранявания (за себе си, или другите)

– Проверяване на изпълнена задача, до завършване на правилно, или късметлийско число

– Отхвърляне на мисъл, или думите в мисълта, за да се замени с по-добра и не застрашаваща

05.

Други компулсии:

– Подреждане на неща, докато се успокои психиката

– Лични признания, докато не получите успокоение

– Избягвания на ситуации, предизвикващи симптоми

ОКР-Обсесивно-компулсивно-разтройство-иван-скипарнов-снимка-1 (1)

ОКР: Безсъние сврзано с безпокойтство

орк-обсесивно-компулсивно-разтройство-иван-скипарнов-снимкаАА (5)

Често срещано при възрастни индивиди е да се чувстват тревожни и притеснени, когато легнат. Този модел и навик, пречи при заспиване и дори превъзбужда тялото. Ето и някои симптоми на тревожност, които водят до безсъние:

  • Напрежение
  • Ретроспекция на отминали събития
  • Негативни представи за бъдещи събития
  • Чувство за прекалено много отговорности
  • Усещане за прекомерна психическа натовареност

 

Не е необходимо да се чудим, защо тези симптоми, могат да доведат до безсъние. Тревожността, понякога идва, когато не можем да заспим а искаме и се получава така, че колкото повече мислим и искаме, толкова повече се тревожим и превъзбуждаме.

Ако това се случва често в продължение на седмици, може да започнете да изпитвате паника, страх или тревожност само при мисълта, че има перспектива да не спите.

Ето така тревожността и безсънието се превръщат в цикъл и се захранват взаимно и това трябва да бъде прекъснато чрез лечение. Когнитивно поведенческа терапияхипнотерапия, са все направления, от психотерапията, които имат бърз ефект, върху тези състояния. 

Начинът на живот също може да е причина за безсъние

Липсата на физическа активност, работа до късно на компютъра, спане до късно, или лошият и непостоянен режим на съня, също водят в един момент до безсъни