Mаниакална депресия

Маниакална депресия, наричана по-рано маниакално-депресивна болест или биполярно разтройство е психично разстройство.

То причинява необичайни промени в настроението, енергията, нивата на активност, концентрация и способност да се извършват ежедневни задачи.

маниакална-депресия-иван-скипарнов-снимка (3)

Има три вида биополярно разстройство. И трите типа включват резки промени в настроението, енергията и нивата на активност.

Тези настроения варират от периоди на изключително приповдигнато настроение, енергично и раздразнително, известни, като маниакален епизод до тъжни, безразлични или безнадеждни периоди, известни, като депресивни епизоди.

Маниакална депресия (биополярно разстройство) тип I

Характеризира се с повече маниакални епизоди, които продължават поне 7 дни, или маниакални епизоди, които са толкова тежки, че човек се нуждае от незабавна болнична помощ.

Депресивните епизоди, траят минимум две седмици. Възможни са епизоди на депресия със смесен характер между маниакални и депресивни епизоди.

маниакална-депресия-иван-скипарнов-снимка (6)

Маниакална депресия (биополярно разстройство) тип II

маниакална-депресия-иван-скипарнов-снимка (5)

Характеризира се с повишени депресивни симптоми и по-малки маниакални такива, но не в пълноценният вариант, типичен за биополярното разстройство от тип I.

Циклотимично разстройство, наричано още циклотимия.

Характеризира се с периоди на маниакални и депресивни епизоди, продължаващи поне две години, и една при деца и юноши.

Понякога човек може да изпита подобни симптоми, които обаче не винаги отговарят на диагностичните изисквания на биополярно разстройство.

Симптомите не съответстват  на посочените типове до тук. Тогава се поставя диагноза „други уточнени и неуточнени биополярни и свързани с тях разстройства.“

Биополярното разстройство обикновено се диагностицира в края на юношеството (тийнейджърски години) или в ранна възраст. Понякога при децата мога да се появят биополярни симптоми.

Маниакална депресия може да се появи за първи път по време на бременност на жена или след раждане.

Въпреки, че симптомите могат да варират във времето, биополярното разстройство обикновено изисква лечение през целия живот.

Симптоми на маниакална депресия (биполярно разтройство)

Хората с биополярно разстройство изпитват периоди на необичайно интензивни емоции. Разстройване на съня и активността, съответно и необичайно поведение. Често без да се осъзнават вредните ефекти от поведението.

Тези отделни периоди се наричат „епизоди на настроението“. 

маниакална-депресия-иван-скипарнов-снимка (1)

Епизодите на настроението са много различни от настроенията и поведенията, които са типични за човека.

По време на епизод симптомите продължават през по-голямата част от деня. Те могат да продължат и по-дълго, от няколко дни до няколко седмици.

Характеристика на хора в маниакален епизод

 • Приповдигнати, раздразнителни и докачливи.
 • Чувстват се живи и енергични.
 • Намалена нужда от сън.
 • Нямат нужда от много храна.
 • Говорят много бързо за много различни неща.
 • Чувстват, че мислите им препускат бързо.
 • Мислят, че са способни да правят много неща наведнъж.
 • Правят рискови неща, свързани с лоша преценка, като понякога прекалено ядене и пиене, харчене и раздаване на много пари, или безразборен секс.
 • Чувстват се необичайно важни, талантливи, силни и можещи.

Характеристики на хората в депресивен епизод

маниакална-депресия-иван-скипарнов-снимка-(14)
 • Чувствата им са тъжни, подтиснати, мрачни и безнадеждни.
 • Чувстват се тревожни, мислите лениви.
 • Имат проблеми със заспиването, събуждат се твърде рано или спят твърде много.
 • Изпитват повишен апетит и наддаване на теглото.
 • Говорят много бавно, чувстват, че няма какво да кажат, забравят много.
 • Имат проблем с концентрацията и вземането на решения.
 • Чувстват се неспособни да правят, дори прости неща.
 • Губят интерес към повечето дейности, намалено или никакво сексуално желание, както и удоволствие.
 • Чувстват се безнадеждно или безполезни, преминават мисли за смърт или самоубийство.

Eпизод със смесени функции

Понякога маниакалните и депресивните епизоди, се проявяват в един и същи епизод. Този вид епизод се нарича ‘епизод със смесени функции‘.

Хората, които преживяват епизод със смесени функции, могат да се чувстват много тъжни, празни или безнадеждни, докато в същото време се чувстват изключително енергични.

Човек, може да има биополярно разстройство с не толкова екстремни симптоми. Например, някой хора с биополярно разстройство изпитват хипомания (по-лека форма на мания).

По време на този хипоманичен епизод, човек може да се чувства много добре, може да върши разни неща и да е в крак с ежедневието.

Той да не осъзнава и да не чувства, че нещо не е наред, но неговите близки да забелязват промените в настроението или нивата на активност, присъщи за биополярно разстройство.

Без подходящо лечение, човек с хипомания може да развие тежка мания или депресия.

Маниакална депресия - Диагноза

Правилната диагностика и лечение могат да помогнат на хората с биополярно разстройство да водят здравословен и активен живот. Разговорът с лекар или друг лицензиран специалист по здравни грижи, като психиатър или клиничен психолог.

Лицензираният специалист по здравни грижи може да извърши физически преглед и да насочи към необходимите медицински тестове, за да изключи друг вид заболяване. След това пациентът да бъде насочен към подходящ специалист, ако се наложи и да му бъде предписано лечение.