Дишане при паник атаки

Паническите атаки могат да бъдат ужасяващи и дезориентиращи, като често причиняват чувство на безпомощност и страх. Един от ключовите начини да се справим с паническата атака е чрез контролиране на дълбокото дишане.

В тази статия ще разгледаме някои техники за дишане, които могат да помогнат да се облекчат симптомите на паниката и да се възстановим по-бързо.

Техники за дишане при паник атаки

Справянето с паническите атаки може да бъде предизвикателство, но с правилните техники за дишане и стратегии за управление на стреса можете да се справите с тях по-ефективно.

1. Дълбоко дишане при паник атака

Една от най-ефективните техники за справяне с паник атака е да се фокусирате върху дълбокото дишане. За това можете да използвате метода на „4-7-8“.

Започнете като вдишате въздуха през носа в продължение на 4 секунди, задържайте дъха за 7 секунди, след което издишайте в продължение на 8 секунди през устата.

Повтаряйте този цикъл няколко пъти, като се концентрирате върху равномерното дишане.

Дишане-при-паник-атаки-иван-скипарнов-01
Дишане-при-паник-атаки-иван-скипарнов-02

2. Диафрагмено дишане

За да използвате тази техника, легнете по гръб или седнете на удобно място с изправен гръбнак.

Поставете едната ръка на гърдите си и другата на корема си. Вдишвайте бавно и дълбоко през носа, като усещате, как коремът ви се издува. След това издишайте бавно през устата, като изпускате въздуха от диафрагмата.

Повтаряйте този процес няколко пъти, за да успокоите нервната си система и да се освободите от напрежението.

3. Пренасочване на вниманието

По време на паническа атака може да бъде полезно да преместите вниманието си към нещо, което НЕ е свързано със симптомите на стреса. Като това да се съсредоточите върху въздушните потоци, които влизат и излизат от носа ви, или да си представите спокойно и уютно място, където се чувствате сигурни и релаксирани.

Какво представляват паник атаките?

Паник атаката е интензивен епизод на внезапен страх, който възниква, когато няма видима заплаха или опасност. В някой случаи можем да объркаме симптомите на паник атаки със сърдечен удар.

Научете повече за различните видове паник атаки, симптомите, причините и диагностицирането им в тази изчерпателна блог статия:

Психологическа подкрепа

Паническите атаки могат да бъдат страшни преживявания, но е важно да помните, че те обикновено са временни и могат да бъдат контролирани чрез използване на изброените по-горе техники за дишане при паник атаки.

Потърсете подкрепа от близките си или от професионален психотерапевт, който може да ви помогне да се справите със симптомите на паника и да научите ефективни стратегии за управление на стреса.

Не се притеснявайте да потърсите помощ, ако се нуждаете от нея, и помнете, че вие не сте сами в борбата си с паниката.