Онлайн психотерапия

Имате нужда да поговорите със специалист?
Можете да го направите още днес с услугата ‘Онлайн Психотерапия’ от Иван Скипарнов.

Какво представлява услугата 'Онлайн психотерапия'

Онлайн психотерапия или онлайн консултацията представлява  услуга, която включва психологическа подкрепа или услуги в областта на психическото здраве, провеждано през интернет.

Това може да се случи, чрез писане на имейли, видео разговори или просто разговори, според изискванията на клиента и или ситуацията.

Онлайн терапията има своите ограничения, но и своите плюсове, като спестяване на време, ресурси предвид забързаният свят в който живеем.

онлайн-психотерапия-иван-скипарнов-психолог

Комуникацията и терапевтирането от разстояние не е нов метод. Още Зигмунд Фройд е използвал широко писането на писма със своите пациенти. Групите за взаимопомощ, провеждани по интернет, започват да се провеждат още от 1982г. Днес има множество сайтове, предлагащи информация за психичното здраве, както и частни клиники за електронна терапия.

снимка 8

Все по-честото използване на онлайн услугите за психично здраве доведе до създаването на „международно общество за психично здраве онлайн“. Този ръст в използването на такъв вид услуга, доведе до необходимост от представяне на повече информация относно начина на провеждане на тези услуги, за да бъдат клиентите информирани.

Ефикасност при Онлайн психотерапия

Докато онлайн терапията има своите предизвикателства, тя се радва на подкрепата на много нейни привърженици. Изследванията, чрез допитване на клиенти, които използват онлайн терапия показват високо ниво на удовлетвореност от този тип услуга.

Онлайн терапията може да бъде ефективна при лечение на редица здравословни проблеми. Това е добра новина за много хора, живеещи надалеч от терапевта, с който желаят да работят.

онлайн психотерапия снимка 3

В едно проучване, изследователите установяват, че когнитивно-поведенческата терапия (CBT), комбинирана с грижи у дома, е доста ефективна при лечение на депресия, тревожността и емоционалният стрес, свързан с болестта. В някой ситуации, изследванията показват по-добри резултати при онлайн терапия, от колкото на живо, лице в лице.

Когнитивно-поведенческата терапия е една от най-добре проучванието форми на лечение при грижа за психичното здраве и лечението на редица психични състояния. Това включва депресия, тревожност, ПТСР, хранителни разстройства и злоупотреба с вещества. CBT работи, за да идентифицират и променят, своето негативно мислене и неефективни стратегий за действия в емоционални ситуации.

онлайн психотерапия снимка 01

Проучване от 2015 г. установи, че базираната на интернет когнитивно-поведенческа психотерапия е също толкова ефективна, колкото традиционната CBT, провеждана лице в лице при провеждането на лечение при тревожни разстройства.

Онлайн терапията не е винаги ефективна и подходяща във всички случаи, но понякога хората предпочитат този подход. Има хора, които се чувстват неудобно на живо и този подход, като начало е по-добър за тях.

Винаги може да пробвате и да разберете, кой подход е добър за Вас и да го решите заедно с Вашият психолог. Ако не се чувствате добре, не отлагайте и ден повече. Поемете отговорност за състоянието си и се допитайте до специалист в областта!

Запазете час за Онлайн психотерапия

Scroll to Top