Смартфона или детето

В сегашно време, родителите в цивилизованите страни прекарват доста повече време с децата си, отколкото преди десетилетия, но това не означава по-некачествено.

Модерните технологии се прокарват в тези взаимоотношения и нарушават връзката. Всъщност от изключителна важност е не толкова присъствието на родителя, колкото а качествената връзка. От тук идва въпроса: Смартфона или детето?

Мисълта да не изпуснеш нещо и да си в крак с това, което се случва в социалните мрежи става все по-силна. Да отглеждаш дете е сравнително самотно занимание, не толкова социално. Ето защо тази ни потребност от социализация се компенсира чрез смартфона. Майката е там, качва снимки, получава лайкове и прави такива. На пръв поглед това не е нещо кой знае какво, но!

смартфона или детето снимка 03 иван скипарнов-психолог

Най-важното за малките хора в диапазона от нула до три години е взаимодействието с отглеждащият го човек. Всичко, което нарушава времето, значимостта или емоционалното качество на това взаимодействие, може да има последици както за родителите, децата и техните взаимоотношения.

Как технологиите използвани от родителите влияят на децата?

През 2015 г. технологична компания прави изследване на 6000 семейства с деца на възраст между 8 и 13 години в над 10 големи държави относно технологиите, използвани е семейството. Над половината от децата казват, че родителите им ровят в смарт устройствата си твърде често. Повече от половината родители се съгласяват. Около 30% от изследваните деца, съобщават, че се чувстват маловажни, когато родителите им правят това.

Факторите влияещи на емоционалната връзка между родители може да са много. Една от най-разпространените днес са технологиите.

смартфона или детето снимка 04 иван скипарнов психолог

Когато родителят реагира на сигналите на бебето, когато играе с него, люлее го, говори му, и е в зрителен контакт с него изгражда невронни връзки в мозъка. Те са от изключителна значимост за изучаване на света от детето и повлияват неговото когнитивно и емоционално развитие.

През 2013 г. в Америка е направено друго изследване и наблюдение на 50 родители с деца на възраст от месец до 10 г. Семействата хранят заедно в заведения за бързо хранене в произволни квартали. От наблюдаваните 40 са използвали мобилни устройства. Шестнадесет са използвали почти през целият процес. Или 16 са тези, които основно са се фокусирали върху телефоните си.

смартфона или детето снимка 05 иван скипарнов психолог

В тези случаи, когато децата са се опитвали да привлекат вниманието на отглеждащият родител, обикновено са били смъмряни или незачетени.

Доказано е, че хора които са погълнати от социалните мрежи, стават враждебни по отношение на този, който иска да ги откъсне от това им занимание.

Смартфона или детето: Да се замислим!

Не става въпрос за това, родителят да няма лично време и да пренебрегва свои потребности. Става въпрос за осъзнатост, която на съвременният родител е нужна, когато се сблъсква с изискванията на съвремието. Да отглеждаш дете е отговорна дейност и изисква сложен баланс между потребностите на родителя и тези на детето. Обикновено се случва родителят да е този, който прави повече жертви, особено през първата една две години от израстването на детето.

Качествено родителство

Доброто родителство е партньорско занимание, за да може, ако единият е свръх изморен да се включи другият, но уви не винаги става така.

За да може едно родителство да бъде качествено, както се изразих по-рано е не от такова значение времето, колкото качествено такова.

За това, когато искате да се откъснете от света и да не изпускате това, което се случва в социалните мрежи, се замислете, кое ви е по-важно – децата и близките около вас или „лайковете във фейса“. 

Не само само връзка родител-дете а и връзката човек-човек, която сякаш по инерция тенденциозно се изкривява и става все по-плитка.

Смартфона или детето - Изборът

Все повече неща се случват онлайн, да ще кажем – „светът се променя и ние трябва да вървим в крак с тези промени“. Това е така, но и предизвикателствата са такива, че се налага да имаме повишено осъзнаване за нашите приорите.

Колко по-голяма значимост има от тази, да се свържем с човека, или детето до нас, когато те присъстват. За другото ще има време, когато сме сами. Не пренебрегвайте децата и хората около вас.

Връзката и отношенията, вникването в емоционалният свят на детето, партньорът или друг човек до нас, изисква усилие. Повече от колкото „скролването“ и четенето на безсмислени статии. Ето го и възловият момент:

смартфона или детето снимка 06 иван скипарнов психолог

В социалните мрежи няма чувства, освен радост от лайк или завист, от това, че някой си е качил снимка от Малдивите. Присъствието там е много по-лесно защото не изисква усилия.

Но да вникнеш в човека или човечето до теб, изисква да забравиш за малко за себе си. Да направиш „жертва“ дори понякога, в името на по-добро бъдеще. Да отложиш почивката и да присъстваш, да не бягаш от реалността, да бъдеш тук и сега. Да живееш в истинският свят, а не в фалшивия. Разбира се една от най-силните връзки майка-дете не е жертвена изцяло, не се обяснява просто с няколко реда и няколко изследвания, тя е фундаментална за всички нас. Но фактора за подмолно навлизащите технологии в нашите взаимоотнешения, не трябва да се подценява.

Бъди с хората до теб!

При нужда – потърсете помощ от професионалист за своето семейство! Разгледайте услугата Семеен психолог за Варна.

Scroll to Top