Психотерапия

Психотерапията е обобщаващ термин, който описва процеса на лечение на психологически и психиатрични разстройства чрез използване на вербални и психологически техники. Процеса се случва, когато обучен психотерапевт помага на клиента, или пациента да се справи с конкретни или общи проблеми, като някакво психическо заболяване или житейски проблеми.

В зависимост от подхода, използван от психотерапевта, може да се използват широк спектър от техники, направления и стратегии свързани с психотерапията. Почти всички видове психотерапия включват формиране на терапевтична връзка, общуване и работа чрез диалог, за промяна на проблемните начини мислене, възприятия и поведение.

Психотерапията все повече се разглежда, като самостоятелна професия, има много различни видове специалисти, които могат да се занимават с психотерапия. Такива лица може да са психолози, психиатри, съветници, брачни и семейни терапевти, социални работници, съветници за психично здраве и психиатрични сестри, дори има и лица служещи на правослaваната вяра и църква практикуващи психотерапия.

Видове психотерапия

Повечето хора, когато чуят думата психотерапия, веднага си представят пациент, лежащ на дивана, който да говори, докато терапевт стои на близкия стол, запивайки мисли. Всъщност има най-различни техники и практики, използвани в психотерапията. Точният метод, използван във всяка ситуация, може да варира в зависимост от различни фактори, включително обучение, опит и предпочитание на терапевта, предпочитания на клиента и точния характер на текущия проблем на клиента.

ОСНОВНИ ПОДХОДИ В ПСИХОТЕРАПИЯТА

Психоаналитична психотерапия (психоанализа):

Докато психотерапията се практикува под различни форми още от времето древните гърци, тя получава своето официално начало, когато Зигмунд Фройд започва да използва вербална терапия за работа с пациенти. Някой от техниките, често използвани от Фройд, включват анализ на преноса или по-друг начин казано, анализ на проекциите, които клиента прехвърля върху терапевта, тълкуване на сънищата и тълкуване на изреченото от пациента чрез свободни асоциации. Този психоаналитичен подход включва задълбочаване в мислите на пациента и минали преживявания за търсене на несъзнателни мисли, чувства и спомени, които могат да повлияят на поведението.

 

Поведенческа терапия:

 Когато бихейвиоризмът се превръща в известна школа в началото на XX век, техники като видове кондициониране започват да играят важна роля в психотерапията. Въпреки, че бихейвиоризмът може да не е толкова влиятелен, като преди, много от неговите методи са все още популярни и се използват в психотерапията. Поведенческата терапия често използва класическото кондициониране, оперативно кондициониране и социално обучение, за да помогне на клиентите да променят проблемното поведение.

 

Хуманистична терапия:

“Хуманистичната психотерапия” възниква след 60-те години на ХХ

век като психо-терапевтично приложение на “Хуманистичната психология” – направление в  психологията, което поставя човека и неговите нужди на първо място. Хуманистичният психолог Карл Роджърс, разрабитва подход, известен като клиент-центрирана психотерапия, който се фокусира върху терапевта, показващ безусловно положително отношение към клиента. Днес аспектите на този подход продължават да се използват широко. Хуманистичният подход към психотерапията се фокусира върху подпомагането, на хората да увеличат максимално своят потенциал. Такива подходи са склонни да подчертаят важността на самоизследването, свободната че във всеки човек съществува вътрешен стремеж към самореализация, която обаче може да бъде блокирана от превратностите на съдбата и лошата социална адаптация на личността. Блокиращите фактори обаче могат да бъдат отблокирани с помощта на психотерапия, в която пациентът да получи безусловно съчувствие, изразяващо се в съпреживяване на неговите емоции, чувства и мисли от психотерапевт.

 

Когнитивна терапия:

 Когнитивната революция от 60-те оказва голямо влияние върху психотерапевтичното развитие, тъй като все повече психолози се фокусират върху това, как мисловните процеси и възприятия влияят върху поведението и функционирането на човек. Когнитивната терапия е съсредоточена върху идеята, че мислите ни оказват мощно влияние върху психическото ни благосъстояние. Например, ако сте настроени да виждате негативните страни в даден аспект или посока, ще имате по-песимистични мисли и настроение. Целта на когнитивната терапия е да идентифицира когнитивните изкривявания, които водят до негативни и нереалистични мисли с по-реалистични и положителни. По този начин хората подобряват цялостното си функциониране и настроение.

 

Когнитивно-поведенческа психотерапия:

 Подходът, познат като когнитивно-поведенческа терапия КПТ, е вид психотерапевтично лечение, което помага на пациентите да разберат мислите и чувствата, които влияят на поведението. КПТ обикновено се използва за лечение на широк спектър от психолгически проблеми, включително фобии, пристрастяване, депресия и тревожност. КПТ е вид психотерапия, която включва когнитивни и поведенчески техники за промяна на негативните мисли и дезадаптивното поведение. Тук се работи с промяна на мислите, които допринасят за стреса, проблемното поведение и се подобрява като цяло качеството на живот.

Различни форми на психотерапия

Психотерапията се провежда в няколко основни форми, според стила на терапевта и предпочитанията и нуждите на клиента:

Индивидуална терапия, при която се работи индивидуално под схемата психотерапевт и клиент/пациент.

Терапия за двойки, която включва терапевт и двойка, с която се работи за подобряването на техните взаимоотношения.

Семейна терапия, която се фокусира върху подобряване на динамиката в семейството и тук могат да се включат няколко индивида от семейството.

Групова терапия, която включва малка група от хора, които споделят обща тема или цел. Този подход позволява на членовете на групата да споделят и да получават подкрепа от други, както и обмяна на опит.

Съображения относно психотерапията

Има най-различни колебания относно прибягване до услугата на психотерапевт или консултант в областта на психичното здраве. Една от тях е срама, друга е страха от това „Да не би да съм луд“, трети не се престрашват да го направят поради други съображения.

Тъй като клиентите често обсъждат въпроси с високо личен и чувствителен характер, психотерапевтите има законово задължение да защитават правото на клиента на конфиденциалност. Но има случаи, в които е позволено да нарушават това правило, когато пациента е заплаха за себе си или за околните. Тогава терапевта може да информира близките за опасността, или съответните власти.

До колко е ефективна психотерапията

Един от основните проблеми, пред които се изправя психотерапията е нейното качество и ефективност.  Има различни изследвания относно ефективността, както и по-голяма част от хората има способности сами да се справят с проблеми, които им поднася живота. Психотерапията е процес, които подпомага преминаването през кризисните моменти, усилва потенциала за развитие на човек и като цяло спомага за неговото благополучие. Относно вида на психотерапията и типа психотерапевт, най-важна роля изиграва личността на терапевта, и неговата вяра в ефективността на метода, а не толкова самият метод казват американски изследвания.

Как да разбера дали има нужда от психотерапия?

Въпреки, че всички сме чували, че психотерапията помага при житейски проблеми, понякога е трудно да разберете, кога е дошъл момента да се обърнете към услугите на такъв специалист.

Едно от нещата, които със сигурност трябва да знаете, е че колкото по-рано потърсите помощ, толкова по рано ще изпитате облекчение при житейската криза, през която преминавате. Вместо да чакате, докато симптомите излязат извън контрол, недейте да чакате и помислете за помощ при началните сигнали.

Признаци, че е време да се обърнете към психотерапевт

Проблемът причинява значителни проблеми или смущения в живота ви. Ако това ви пречи във важни направления от живота ви, училище, работа, взаимоотношения, и др. е добре да се обърнете към специалист за овладяване на проблема.

Решавате си проблемите, чрез наркотични вещества, включително алкохол и марихуана или други опасни и нездравословни развлечения, добре е да потърсите специалист, който да ви помогне да намерите други стратегии за справяне.

Ако близките около вас са притеснени, относно състоянието ви и дават сигнали, че не ви възприемат нормално, ами с тревога, или друга емоция по различна от обичайната също е добре да се обърнете към специалист, за да установите нещо, което не осъзнавате.

Нищо, което сте опитали до сега не ви помага да решите проблема си, четете книги, ходите на семинари, четете в интернет, дори игнорирате проблема, но пак ви мъчи, също е добре да се обърнете към специалист.

Не забравяйте, че чакането до последният момент, не е добра стратегия, колко по-рано се обърнете към специалист за помощ, толкова по леко може да преминете през кризата или проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top