Психично здраве при пандемия COVID - 19

Преминахме през най-различни етапи на тази ситуация, от прекомерен страх породен от медиите, ненужни мерки, отричане и неверие, до преживяване на болестта и осъзнаването на нейното разпространение. Предвид осъзнаването, че болестта съществува е добре да се погрижим за нашето психично здраве и да си дадем реална представа за нещата.

Тогава ще имаме възможност да подредим приоритетите си и да приемем случващото се. Но най-трудно се приема несигурността. Всъщност COVID – 19 ни напомни, че живеем в несигурен свят. Това директно се сблъсква с нужната ни да се чувстваме сигурни.

иван-скипарнов-психолог-снимка-00003

В социалната практика понятието “сигурност” се  свързва с голямо разнообразие от представи, като: защитеност, безопасност, надеждност, гарантираност, обезпеченост, убедителност и др. В основата на много психични заболявания стои липсата на сигурност.

Да не можеш да предвидиш бъдещето, да знаеш, че твоите възможности са ограничени е като студен душ.

Ситуацията COVID-19 изкара на повърхността едни от най-неприятните ни страхове, тези свързани нашето здраве и живот, както и на нашите близки. Човек трудно запазва психически баланс след подобно разтърсване, особено когато е толкова глобално.

Ето защо психологическите последствия са сериозни и ние трябва да поемем контрол над това, над което можем да имаме най-голям такъв, а именно нашето психично здраве.

До голяма степен, липсата на структура в ежедневието може да има последствия за нашето емоционално състояние.

Повече от всякога нашата психика има нужда от грижа и аз ще ви предложа няколко стратегии за справяне със стреса от заобикалящата ни ситуация:

Психично здраве чрез дисциплина

Ние сме свикнали да следваме структура, наложена от работното време на институции или нашият работодател.

Това ни кара да се движим в някакви граници и съответно сме мотивирани да си структурираме деня, в противен случай няма да може да си изпълним ангажиментите. Тази организация ни мотивира и ни действа мобилизиращо и благоприятно.

Нови варианти за прекарване на времето

Добре е да се грижим за нашият интелект, той има нужда от храна, под формата на информация за да оперира с нея в живота. Ако не го захранваме с нова информация, той се отпуска и става ленив. Грижете се за мозъка си, поставяйте му задачи и го карайте да мисли продуктивно, а не да се захване със задачата как да реши световната криза. 

психично-здраве-Нови варианти за прекарване на времето

Самият факт, че сте научили нещо ново, ще ви накара да почувствате щастливи, защото сте направили нещо полезно за себе си!

Психично здраве благодарение на физическа активност

Не е задължително да е нещо много сложно и трудно. Но чрез физическата активност, ще мобилизирате тялото си и ще се почувствате по-добре, защото сте се погрижили за себе си. След физическа активност, се отпуска мускулатурата, от което и психиката. Не е лесно да се мотивирате да извършвате физически упражнения, особено ако не ви е навик.

Но ще ви кажа, че нашето тяло е създадено да се движи, а ние да разчитаме на него, за да оцеляваме. Живеем в интелектуализиран, автоматизиран и напрегнат свят, в който вече все по-рядко се залага на физическата активност. 

Дисбаланса е точно там, повече стрес, малко физическа активност, чрез която да неутрализираме адреналина, който се отделя при стрес.

Не подценявайте физическите упражнения, погрижете се за себе си. 

Свикнете ли веднъж да се наслаждавате на възможностите на тялото си, след това сами ще търсите дозата спорт в ежедневието!

Методи за релаксация и психологическа настройка

Така както правите упражнения за тялото си, или така както настройвате радиото на определени станции, така е нужно и да се погрижите за вашето психично здраве.

Релаксиращите техники ще ви помогнат да успокоите психиката си, която така или иначе е напрегната предвид настоящата ситуация.

Много често тези методи са подценявани, защото са смятани за прости и безсмислени предвид сложният и забързан свят, в който живеем.

Понякога е нужно да разчупим нашите стереотипи и да оставим „душата да настигне тялото“.
Възползвайте се, имате време, отпуснете психиката и просто релаксирайте.

Разходка сред природата за психично здраве

психично-здраве-разходка-сред-природата

Макар и студено, можете да се облечете добре и да се разходите. Природата е източник на щастие, спокойствие и енергия. Повече от всякога ни е нужна природата в такива трудни моменти.

Контакт с близки и роднини

Обърнете внимание на семейството и близките до вас хора. Ако сте възпрепятствани, можете и да го правите чрез интернет.

В такива моменти, разбираме колко са важни близките за нас, да общуваме по качествен начин с тях е от изключителна важност и за двете страни. 

Семейството и близките ни се явяват като планински лагер или заслон, който винаги може да ни спаси при евентуална буря. Така че, се погрижете за този лагер, укрепете го, сега е момента.

Scroll to Top