Безсъние

Каква е причината за безсънието?

Безсънието може да се дължи на медицински или психиатрични заболявания, нездравословни навици, прием на специфични вещества, или определени биологични фактори. Учените започнаха да гледат на безсънието, като състояние на мозъка, което е свързано с това, че той не може да спре да е буден. Мозъкът ви преминава в различни режими, редуващ се режим на сън и режим на будуване, когато единият режим е налице, другият е изключен, и причината за безсънието, и причината може да се крие тук, в способността на мозъка да превключва. Важно е да разберете, коя е вашата причина да не спите.

Безсънието медицински причини

Има много медицински състояния, леки или тежки, които могат да доведат до безсъние. В някой случай, заболяването причинява директно безсъние, докато в други случаи, неговите симптоми предизвикват дискомфорт, който пречи на съня.

Примери:

 • Носови и синусови алергии и проблеми
 • Стомашно-чревни проблеми
 • Артрит
 • Асма
 • Неврологични състояния, като болеста на Паркинсон
 • Хронична болка
 • Болки в кръста
 • Различни медикаменти, като такива за настинка, за алергии, за кръвно налягане и др. също могат да са причина за безсъние.

Апнеята в съня е друго разстройство на съня, свързано с безсъние. Със сънна апнея, дихателните пътища на човек остават частично, или напълно запушени по време на сън, което води до паузи в дишането и спад в количеството на кислород. Това кара човек да се събужда многократно през нощта.

Ако имате редовни проблеми със съня, е хубаво да установите причината. Понякога има няколко прости стъпки, които могат да подобрят вашият сън, като осветление, което ви пречи, телевизор, компютър, домашен любимец и др. В други случаи е важно да поговорите с лекар, за да намерите причината, когато страдате от лош сън, не трябва просто да свиквате, това е сериозен стрес за вас и влияе на качеството на живот. Това е проблем, който трябва да бъде решен.

Безсъние и депресия

Понякога безсънието може да бъде причинено от психиатрични заболявания, като депресия. Психологическите конфликти в главите ни, могат да затруднят заспиването. Самото безсъние довежда до емоционален срив понякога. При емоционален срив се променят и нашите хормони, което пък води също до безсъние и депресия, което пък води до порочен кръг, който трябва да бъде прекъснат.

Проблемите със съня могат да са част от симптомите при депресия, рискът от тежко безсъние е висок при хора с големи депресивни разстройства. Безсънието влошава депресията.

Симптомите на депресия, като ниска енергия, загуба на интереси и мотивация, чувство на безнадежност, повтарящи се и еднообразни мисли, заедно с безсънието правят порочният кръг. Хубавото е, че благодарение на напредването на психотерапията и медицината, и двата проблема са лечими.

Безсъние сврзано с безпокойтство

Често срещано при възрастни индивиди, да се чувстват тревожни и притеснени, когато легнат. Този модел и навик, пречи при заспиване и дори превъзбужда тялото. Ето и някой симптоми на тревожност, които водят до безсъние:

 • Напрежение
 • Ретроспекция на отминали събития
 • Негативни представи за бъдещи събития
 • Чувство за прекалено много отговорности
 • Усещане за прекомерна психическа натовареност

Не е нужда да се чудим, защо тези симптоми, могат да доведат до безсъние. Тревожността, понякога идва, когато не можем да заспим а искаме и се получава така, че колкото повече мислим и искаме, толкова повече се тревожим и превъзбуждаме. Ако това се случва често в продължение на седмици, може да започнете да изпитвате паника, страх или тревожност само при мисълта, че има перспектива да не спите. Ето така тревожността и безсънието се превръщат в цикъл и се захранват взаимно и това трябва да бъде прекъснато чрез лечение. Когнитивно поведенческа терапия, хипнотерапия, са все направления, от психотерапията, които имат бърз ефект, върху тези състояния. 

Начинът на живот също може да е причина за безсъние

Липсата на физическа активност, работа до късно на компютъра, спане до късно, или лошият и непостоянен режим на съня, също водят в един момент до безсъние. 

Scroll to Top